Mniej inwazyjnie na Oddziale Chirurgii„Program żywienia Dieta Mamy"

Od dnia 01.11.2019r. w Szpitalu Specjalistycznym Ducha Świętego w Sandomierzu pod kierownictwem Dyrektora dr n. med. Marka Kosa uczestniczymy w programie pilotażowym ,,Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym- Dieta Mamy”.  Głównym celem programu jest wdrożenie odpowiedniego modelu żywienia kobietom w ciąży i w okresie poporodowym, hospitalizowanym w oddziałach naszego szpitala oraz propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentek po zakończeniu hospitalizacji. Posiłki podawane kobietom w ciąży i w okresie poporodowym są przygotowywane w oparciu o jadłospis nadzorowany przez dietetyka, który zawiera informacje o składzie produktów w posiłku, wartości energetycznej i odżywczej oraz obecności alergenów. 

Posiłki sporządzane są ze świeżych i wysokiej jakości produktów spożywczych. Projekt zapewnia również konsultacje dietetyczne dla pacjentek, poradnictwo i edukację w czasie hospitalizacji oraz przewiduje możliwość kierowania pytań do szpitalnego dietetyka drogą elektroniczną po jej zakończeniu. W ramach programu stawiamy na podniesienie jakości żywienia, zwiększenie wiedzy pacjentek, wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych i zwiększenie satysfakcji pacjentek.