Sekcja Żywienia

Kierownik :
Lidia Marcjan - starszy dietetyk

tel.  (0-15) 83 30 616

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Biuro dietetyków

tel.  (0-15) 83 30 570 

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W skład Sekcji Żywienia wchodzi dział:

  • magazynowy
  • produkcyjny
  • dystrybucji
  • konsumencki

Produkcja potraw dla pacjentów i konsumentów odbywa się z zachowaniem wymagań sanitarno-higienicznych, kryteriów w związku z rygorem diety przy jednoczesnym racjonalnym wykorzystaniu zdolności produkcyjnych. W proces zaangażowani są pracownicy, którzy posiadają odpowiednie kwalifikacje i wiedzę.

Jadłospisy dla poszczególnych diet układane są przez dietetyków. Podczas ustalania jadłospisów dla pacjentów produkty dobiera się w taki sposób, aby na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze, pochodzące z różnych grup, a potrawy przygotowywane były przy użyciu różnych technik kulinarnych.

Dla pacjentów z nietolerancjami lub dietą indywidualną, po przeprowadzonym wywiadzie w oddziale i przekazaniu informacji do Sekcji Żywienia,  jadłospis planuje się oddzielnie.

Wykaz alergenów i substancji wywołujących nietolerancje, znajdujący się na tablicy ogłoszeń,dostępny jest dla pacjentów w każdym oddziale szpitala. Jadłospis dzienny z gramaturą potraw dostępny jest dla pacjentów w każdym oddziale. Jadłospis bufetowy udostępniony jest dla konsumentów na stronie internetowej szpitala z zakładce ,,Strefa pacjenta”.

Opracowane poszczególne diety z uwzględnieniem produktów dozwolonych i niewskazanych, z przeznaczeniem dla pacjentów do stosowania także po zakończeniu leczenia szpitalnego, są dostępne na stronie internetowej szpitala z zakładce ,,Strefa pacjenta”.

Personel [ pobierz ]