Sekcja Żywienia
Kierownik :
Lidia Marcjan - starszy dietetyk
tel. (0-15) 83 30 616
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Biuro dietetyków
tel. (0-15) 83 30 570
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
W skład Sekcji Żywienia wchodzi dział:
- magazynowy
- produkcyjny
- dystrybucji
- konsumencki
Produkcja potraw dla pacjentów i konsumentów odbywa się z zachowaniem wymagań sanitarno-higienicznych, kryteriów w związku z rygorem diety przy jednoczesnym racjonalnym wykorzystaniu zdolności produkcyjnych. W proces zaangażowani są pracownicy, którzy posiadają odpowiednie kwalifikacje i wiedzę.
Jadłospisy dla poszczególnych diet układane są przez dietetyków. Podczas ustalania jadłospisów dla pacjentów produkty dobiera się w taki sposób, aby na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze, pochodzące z różnych grup, a potrawy przygotowywane były przy użyciu różnych technik kulinarnych.
Dla pacjentów z nietolerancjami lub dietą indywidualną, po przeprowadzonym wywiadzie w oddziale i przekazaniu informacji do Sekcji Żywienia, jadłospis planuje się oddzielnie.
Wykaz alergenów i substancji wywołujących nietolerancje, znajdujący się na tablicy ogłoszeń,dostępny jest dla pacjentów w każdym oddziale szpitala. Jadłospis dzienny z gramaturą potraw dostępny jest dla pacjentów w każdym oddziale. Jadłospis bufetowy udostępniony jest dla konsumentów na stronie internetowej szpitala z zakładce ,,Strefa pacjenta”.
Opracowane poszczególne diety z uwzględnieniem produktów dozwolonych i niewskazanych, z przeznaczeniem dla pacjentów do stosowania także po zakończeniu leczenia szpitalnego, są dostępne na stronie internetowej szpitala z zakładce ,,Strefa pacjenta”.
Personel [ pobierz ]