menutop

Dział Sanitarno-Porządkowy

 

Kierownik Działu:
mgr Marzanna Drabik

Zastępca kierownika:
Dariusz Rudkowski

Telefon

(015) 83-30-521

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dział Sanitarno-Porządkowy to zespół 93 osób, który zapewnia kompleksowe sprzątanie na 22 oddziałach szpitalnych. Do podstawowych czynności pracowników działu P. Salowych należy dbanie o czystość i estetykę oddziału, na którym pracują.                                                                  

Na wyznaczonych oddziałach  praca jest całodobowa.

W skład działu wchodzi Transport Wewnętrzny, który wykonuje wszystkie czynności związane z transportem pacjentów, sprzętu do i ze sterylizacji, bielizny czystej i brudnej, odpadów komunalnych i materiałów niebezpiecznych do spalarni oraz transport zwłok z oddziałów szpitalnych do Prosektorium.

Pralnia szpitalna

Kierownik:                                         
Płaneta Beata                                                         

Telefony:

(15) 83 30 573 - Kierownik
(15) 83 30 784 - Część brudna
(15) 83 30 782 - Część czysta  

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Pralnia z uwagi na specyfikę pracy podzielona jest na część brudną i część czystą.                              
W części  brudnej odbywa się ważenie, sortowanie i pranie dostarczonej bielizny szpitalnej, pościeli i pozostałego asortymentu ( poduszki, kołdry, koce, materace , pokrowce na materace, ściereczki, worki na pościel, nakładki na mopy). Bielizna szpitalna jest podzielona na bieliznę reżimową i ogólnoszpitalną. W zależności od takiego podziału stosowane są odpowiednie technologie prania. Każdy proces prania i dezynfekcji przebiega jednoczasowo z obróbką termiczno- chemiczną i jest nadzorowany przez  zatrudnione w tej części  praczki. Do prania i dezynfekcji używane są środki dopuszczone do obrotu i użytkowania posiadające atesty Państwowego Zakładu Higieny.

W części czystej odbywa się suszenie, prasowani i maglowanie. W tej części pracują prasowaczki. Przygotowana pościel i odzież ochronna  są układane  asortymentowo  na poszczególne oddziały i komórki szpitala w sortowni czystej bielizny. Następnie pakowane i wydawane w sposób ograniczający jej kontakt z czynnikami, które mogłyby spowodować zakażenie lub zabrudzenie.

Między stroną brudną i czystą jest zapewniona bariera higieniczna poprzez fizyczny i funkcjonalny podział na ww. strefy.

Jakość wypranej bielizny pod względem czystości mikrobiologicznej oraz skuteczności dezynfekcji termiczno-chemicznej jest sukcesywnie sprawdzana poprzez pobieranie próbek czystościowych.

Osoby pracujące przy maszynach  i urządzeniach  są przeszkolone  i posiadają  uprawnienia do ich eksploatacji.

W Pralni funkcjonuje także szwalnia, gdzie dokonuje się niezbędnych napraw krawieckich.

Personel [ pobierz ]

Sekcja Żywienia

Kierownik :
Lidia Marcjan - starszy dietetyk

tel.  (0-15) 83 30 616

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Biuro dietetyków

tel.  (0-15) 83 30 570 

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W skład Sekcji Żywienia wchodzi dział:

  • magazynowy
  • produkcyjny
  • dystrybucji
  • konsumencki

Produkcja potraw dla pacjentów i konsumentów odbywa się z zachowaniem wymagań sanitarno-higienicznych, kryteriów w związku z rygorem diety przy jednoczesnym racjonalnym wykorzystaniu zdolności produkcyjnych. W proces zaangażowani są pracownicy, którzy posiadają odpowiednie kwalifikacje i wiedzę.

Jadłospisy dla poszczególnych diet układane są przez dietetyków. Podczas ustalania jadłospisów dla pacjentów produkty dobiera się w taki sposób, aby na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze, pochodzące z różnych grup, a potrawy przygotowywane były przy użyciu różnych technik kulinarnych.

Dla pacjentów z nietolerancjami lub dietą indywidualną, po przeprowadzonym wywiadzie w oddziale i przekazaniu informacji do Sekcji Żywienia,  jadłospis planuje się oddzielnie.

Wykaz alergenów i substancji wywołujących nietolerancje, znajdujący się na tablicy ogłoszeń,dostępny jest dla pacjentów w każdym oddziale szpitala. Jadłospis dzienny z gramaturą potraw dostępny jest dla pacjentów w każdym oddziale. Jadłospis bufetowy udostępniony jest dla konsumentów na stronie internetowej szpitala z zakładce ,,Strefa pacjenta”.

Opracowane poszczególne diety z uwzględnieniem produktów dozwolonych i niewskazanych, z przeznaczeniem dla pacjentów do stosowania także po zakończeniu leczenia szpitalnego, są dostępne na stronie internetowej szpitala z zakładce ,,Strefa pacjenta”.

Personel [ pobierz ]


Certyfikat Bezpieczny szpital to bezpieczny pacjent"Stypendium dla studentów V i VI roku kształcących się na kierunku lekarskim"

INFORMACJA DLA STUDENTÓW V I VI ROKU KSZTAŁCĄCYCH SIĘ NA KIERUNKU LEKARSKIM, NA UCZELNI WYŻSZEJ MAJĄCEJ SIEDZIBĘ NA TERENIE POLSKI.

Zarząd Powiatu w Sandomierzu ogłosił nabór wniosków o przyznanie stypendium dla studentów V i VI roku kształcących się na kierunku lekarskim. Załącznik do pobrania znajduje się w rozwinięciu.


Spotkanie oplatkowe"Farmakoterapia bólu"

Dzień 1 grudnia 2022 na długo pozostanie w pamięci pracowników Szpitala Specjalistycznego Ducha Świętego, a to za sprawą znakomitego erudyty dr hab. Jarosława Woronia, specjalisty farmakologii, konsultanta z zakresu farmakoterapii oraz antybiotykoterapii , który przeprowadził dla personelu medycznego szkolenie ,,Farmakoterapia bólu”. Ten wybitny wykładowca jest kierownikiem Zakładu Farmakologii Klinicznej Katedry Farmakologii Wydziału Lekarskiego UJ CM w Krakowie oraz starszym asystentem lecznictwa w Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii, Oddziale Chorób Wewnętrznych i Geriatrii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie oraz biegłym sądowym z zakresu farmakologii klinicznej. 


Spotkanie oplatkowe"Spotkanie opłatkowe 2022"

W świetlicy Szpitala Specjalistycznego Ducha Świętego w Sandomierzu odbyło się spotkanie opłatkowe pracowników i zaproszonych Gości. Były życzenia świąteczne, wspólna modlitwa, dzielenie się opłatkiem i śpiewanie kolędy. Towarzyszył temu świąteczny nastrój, uśmiechy i poczucie wspólnoty zakładowej. Dziękujemy za przybycie i życzenia ks. Biskupowi Krzysztofowi Nitkiewiczowi oraz władzom Powiatu Sandomierskiego – Panu Staroście Marcinowi Piwnikowi, Przewodniczącemu Rady Powiatu Tomaszowi Hukowi oraz członkom Zarządu Powiatu.


Certyfikat Bezpieczny szpital to bezpieczny pacjent"Uroczysta Gala Finałowa  XII edycji programu SYMBOL 2022"

W dniu 17 listopada 2022 roku w zabytkowych wnętrzach hotelu  Monopol w Katowicach odbyła się uroczysta Gala Finałowa programu XII edycji programu Symbol 2022. Podczas Gali nagrodzeni zostali najlepsi w kraju przedstawiciele samorządów, przedsiębiorstw komunalnych, szpitali, spółdzielni oraz innych branż, których działalność cechuje polityka zrównoważonego rozwoju. Finał  rozpoczęły dwa panele dyskusyjne pod hasłem „Ekoodpowiedzialni dla uznania i aplauzu czy z myślą o przyszłości”, oraz „Wyzwania społeczno-gospodarcze w kontekście zrównoważonego rozwoju”. Główną częścią Gali Symbol 2022 było wręczenie Symboli, którymi kapituła programu nagrodziła 54 podmioty z różnych branż i instytucji pożytku publicznego. Jednym z finalistów okazał się Szpital Specjalistyczny Ducha Świętego w Sandomierzu, który otrzymał tytuł „Symbol Nowoczesnej Opieki Medycznej 2022”.